perjantai 25. heinäkuuta 2014

Pohdintaa vielä toisenkin kerran perään


Me saatiin lomalla viettää niin ihanaa aikaa ihan oman porukan kesken. <3 Josta kaikki nautti ihan suunnattomasti, jopa isot pojat myönsi, että ihan kivaa meillä siellä oli (toki kaikille ei sitä voi myöntää ;))!! Yhdessä siellä pohdiskeltiin, että minkälaista oli elämä ennen, kun ei ollut suihkuja, sähköjä ym.
Elämä oli todellakin erilaista. Eikä ihan vähän ollutkaan. Aamulla piti heti herättyään sytyttää tulet kaikkiin pesiin ja siitä sitten pikkuhiljaa talo lämpeni. Ei ollut sähköuuneja, missä leipoa leipää ym.

Me itse elettiin melkein kaksi viikkoa alkeellisissa oloissa. Sisälle tuli kyllä kylmä vesi, joka saunalla lämmitettiin padassa kuumaksi ja tuvassa lämmitettiin kattilassa puuhellan päällä. Siis meille vaan mahtavia kokemuksia. <3 Tiskivesi myös tehtiin sopivaksi ja ämpärillä haettiin keittiöön kylmä vesi. Nautin tästä ajasta, kun siellä saatiin olla ja elää näin.
Mutta kun se olisi ollut arkipäivää, tuskin siinä olisi tuollaista hohtoa koko jutussa ollut. Siitä tuli mieleen juurikin nuo asiat, että kuinka ennen on toimittu ja vertailtiin näitä.
En enään yhtään ihmettele, että saunassa käytiin vaan kerran viikossa, aikamoinen projekti oli pestä lapsia ämpäreillä ja pesuvadeilla ilman suihkua. Meillä kun isot jo osaa itsekin pestä, mutta jos olisi niin paljon lapsia, kun ennen oli monilla, niin se sen haasteen toisi. Hiustenpesu on ihan oma operaationsa, jos on vähänkin pidemmät hiukset. Että saa saippuan pois hiuksista. Mun homma oli tehdä joka ilta sopivat vedet kaikille. Nautin myös siitä!! <3
Nyrkkipyykkiä pestiin myös siellä ja sillä laillahan sitä on pyykit pesty, kun ei ollut koneita. Se homma on kyllä aikamoista, kun käsillään hankaa ja hankaa, eikä tahrat meinaa silti millään lähteä pois. Housujen polvissa oli nurmikosta tulleita kivoja vihreitä läiskiä. Niiden kanssa meinas konstit loppua, mutta laitoin likoamaan vuorokaudeksi vähän suuremman pesuaine määrän kanssa, niin sitten osasta lähti tosi hyvin. Neidin yhdistä leggareista en saanut kyllä irti. Materiaali oikein imi sen vihreän siihen. Mutta eipä sille mitään voinut... Näinhän sitä usein uusille vaatteille käy. ;)

Mä tykkään vieläkin lukea tosi paljon Koiramäki-kirjoja. Mun mielestä on niin ihanaa lukea elämästä ennen vanhaan. Kuvitus kun on Kunnaksella niin ihanan yksityiskohtaista, että niistä kirjoista nauttii myös aikuinen. Koiramäen talvi, Koiramäen lapset kaupungissa ja maalla kirjat on mun ihan suosikkeja. Uudemmista kirjoista on sitten muita suosikkeja, ne lähinnä jouluisia. ;) Onnin paras joululahja on ihan kärkipäässä.
Tykkääkö joku muu noista Kunnaksen kirjoista?


Oikein ihanaa viikonloppua ihan jokaiselle!! <3

10 kommenttia:

 1. Meilläkin oli aikoinaan lapsuuteni mökillä pitkään itse "lantrattu" kylpyvesi saunassa. :) Myöhemmin tuli suihku.


  Mä muistan lapsuudesta hiustenpesun mökillä. ;) Kärsivällisyyteni ei tahtonut riittää huuhteluun. ;)

  Koiramäen tarinat ovat ihania ja kuvitus! :)

  Kesäistä viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän neidilläkin meinas kärsivällisyys loppua tuossa hiusten pesussa. :D Mutta jostain syystä siellä ei hiukset likaantunut niin helposti, kun täällä. Oon ollut ihan ihmeissäni!! Se vesi pesi juuretkin tosi hyvin!!

   Koiramäen tarinat on ihania!! <3 Mä niin tykkään niitä vieläkin lukea. :D Ja lapsille niitä on tosi paljon luettu iltasaduiksi, nykyään vähempi, kun he haluavat sellaisia kirjoja, joissa enempi tekstiä ja vähän kuvia. Tuula Kallioniemen Konsta kirjat on ihan lemppareita tällä hetkellä. :) Ne on kyllä sellaisia, joita itsekin jaksaa lukea useamman kerran, kun ties kuinka mones kierros niissä on menossa. Ensin niitä on luettu isoille pojille ja nyt sitten pienemmille. :)

   Ihanaa viikonloppua myös sinne!! <3

   Poista
 2. Mä tykkään kanssa Kunnaksen kirjoista. Täytyisi ruveta ostamaan juurikin noita vanhempia kirjoja lukukirjastoon. Että vink, vink joulupukin tontuille. ;)
  Minttu 33.v. tahtoo lastenkirjoja joululahjaksi. Ei mut se pikkutarkka kuvitus on todella kaunista katseltavaa ja teksti hyvin eteenpäin soljuvaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnaksen kirjat on ihania!!! <3 Mä niin tykkään niitä vieläkin lukea, kuvitus on ihan mahtava!!
   Sitä vois vähän vinkkailla, että mitä kirjoja puuttuu... ;) Eiköhän tontut voisi jotain ainakin vielä jostain löytääkin.
   Mä toivoin niitä Kunnaksen kirjoja joka joulu ennen lapsia mieheltäni joululahjaksi. Että ei ole pelkästään ne kirjat lapsille. ;D Niitä voi ihan hyvin aikuinenkin lukea!! :) Ja juurikin ihailla sitä taidokasta kuvitusta. Mä oon itse ostanut joka joulu aina uusimman Kunnaksen kirjan, muutama on kyllä jäänyt välistä, kun ne ei oikein iskenyt tarinana. Koiramäen Näkki oli sellainen, josta en tykännyt ja sitten oli joku muu.
   Ihanaa viikonloppua sinne!! <3

   Poista
  2. Oletteko käyneet siellä Särkänniemen Koiramäessä? Itse haluaisin visiteerata siellä, kun nuo huvipuisto laitteet ei oikein innosta. :)

   Poista
  3. En ole siellä vielä kertaakaan käynyt ja mieleni kans tekis sinne. :) Viime vuonna vaan ei periaatteesta menty koko alueelle, koska sinne ei päässyt, kun vaan ostamalla rannekkeen.. Mä en itse todellakaan halua mitään ranneketta ostaa, kun en missään halua käydä. Mutta Koiramäkin puisto kiinnostaisi kyllä. :)

   Poista
  4. Tänä vuonna sinne pääsee ihan omalla maksulla. Sen takia mielessä josko kävis. :)

   Poista
  5. Joo, katselin ihan samaa!! :) Mä olisin jo joulun alla sinne halunnut mennä, mutta ihmisiä siellä riitti ihan reilusti, niin sen haaveeni sitten hautasin. ;) Josko mä pääsisin sinne vielä joku kerta. <3

   Poista
 3. Kuulostaa oikealta mökkielämältä, tykkään itsekin tuollaisesta. Kotona sitten nautitaan kaikista koneista ja lämpimästä hanavedestä.
  Mauri Kunnaksen kirjoissa on se kiva, että kuvista löytyy hirveästi kaikkea tutkittavaa. Tykkään sitä varten niitä lueskella töissä lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä!! <3 Kyllä kotona ehtii sitten koneita käytellä, mä en edes ihan kauheen innokas ole esim. ruuanlaitossa käyttämään koneita. Välillä on pakko, mutta tykkään mahdollisimman paljon tehdä käsin. Pullataikinan teen aina käsin.
   Kunnaksen kirjat on kyllä huippuja!! Tykkään niistä ihan tosi paljon!! Ja kyllä meillä lapsetkin niitä tykkää lukea. Meidän nuorimman ihan ehdoton suosikki on Urheilukirja. Sitä hän usein lukee ennen nukkumaan menoa tai sitten ison veljensä jääkiekkolehtiä. ;)

   Poista